Ožujak 2024.

9. ožujka 2024. | Tekuća kritika

Kušec je zaokružila priču o ljubavi i strasti, jednostavno i bez „šmiranja“. Njezin stil izbrušen je, jednostavan, bez puno opisa čitatelja uvodi u priču. Posebnost stila baš jest u pročišćenju, odbacivanju suvišnih izraza kako bi se što točnije opisali odnosi i unutrašnja stanja likova. Jednostavnost i britkost ujedno omogućuju diskurs u kojemu ne postoji bijeg u iluzije ni zanošenje, već odmjerenost kojom kirurškim potezom otklanja sve što bi moglo zamagliti stvarnost.

Pročitajte više

9. ožujka 2024. | Povijest, Tekuća kritika

Knjiga pruža vrijedan uvid u složene događaje hrvatske nedavne prošlosti i posljedice pobune Srba u Hrvatskoj te agresije JNA i Republike Srbije i Crne Gore na Hrvatsku kao i oblikovanje paradržave Republike Srpske Krajine, naglašavajući njezinu narav i negativan utjecaj na hrvatsko društvo, kao i njezin nelegitiman subjektivitet u svjetskim okvirima. Interdisciplinaran pristup, temeljitost analize i bogatstvo izvora čine je nezaobilaznim referentnim djelom za istraživače, povjesničare, pravnike, ekonomiste i sve koji žele produbiti svoje razumijevanje ključnih događaja u agresiji na Republiku Hrvatsku i Domovinskog rata. Djelo Paradržava Republika Srpska Krajina autora Miljenka Brekala zauzima iznimno važno mjesto u suvremenoj hrvatskoj historiografiji i pravnoj analizi.

Pročitajte više

8. ožujka 2024. | Tekuća kritika

Ribićeva pjesma govori strukturom, ne tek semantikom, tj. „iskorištava“ kompletan potencijal riječi, mogućnosti „tijela“ riječi i njihova ustroja, onako kako je svojstveno poeziji ako je/kad je definiramo kao umjetnost riječi. Rekreiranje dogođenog, a neproživljenog prošlog, luftanje senji, pretvaranje zamrznutog u kontinuitet, slike u film, psihološki je neophodno da bismo se izmirili sa sobom. Ribiću se taj susret s minulim vremenom dogodilo u punoj životnoj zrelosti, na njegovu radost – u lijepom imaginativnom iskrenju koje nije spržilo nego oslobodilo život. U tom smislu knjigu Dve rali zmeržnjenoga jognja držim vrijednim doprinosom suvremenoj pjesničkoj produkciji, osobito u okviru kajkavskoga izričaja, do kojeg je autoru, očigledno, iznimno stalo.

Pročitajte više