RIJEČ-DVIJE U POVODU RAZGOVORA SA ZORANOM FERIĆEM U „VIJENCU"

19. srpnja 2018. | Intervju, Polemično, Stanje stvari

„... Zato će HDP pokušati uspostaviti portal za kritiku koji bi vrlo široko objavljivao hrvatsku književnu kritiku. I ne samo o članovima društva... Ja mislim da pisci u Hrvatskoj itekako imaju stav. Itekako!“ (Zoran Ferić, književnik, predsjednik Hrvatskoga društva pisaca, iz razgovora s Andrijom Tunjićem u „Vijencu“ Matice hrvatske, br. 634 – http://www.matica.hr/vijenac/634/moramo-usustaviti-kriterije-28008/

 

Primjećujem, naime, da poštovani Zoran Ferić ovdje ignorira činjenicu kako već postoji stav, ovaj „Stav“, e-časopis, portal za književnu kritiku, pokrenut prije više od godine dana, a oživotvoren početkom 2018., vjerujem na radost svih dobronamjernih koji zna-ju vrijednost i razumiju potrebu za (novom) književnokritičkom „tribinom“. A ona je ona-kva kakvom je najprije čine njezini suradnici, naravno.

U tom smislu hrvatski pisci, slažem se, itekako imaju stavove koje i u „Stavu“ iznose, bez obzira na (ne)pripadnost ovoj ili onoj književničkoj udruzi, dakle imaju i ovaj prostor ovdje koji ni u kojem smislu nije niti će biti sektaški, isključiv itd. – ni svjetonazorno, ni generacijski, ni estetski... Što se za neke Ferićeve ustvrde i teze iz intervjua baš ne bi moglo reći.

Nadam se da će kolege suradnici, dosadašnji i novi, i ubuduće rado i izdašno objavljivati na ovim stranicama u istome duhu: suradnje, tolerancije, a nadasve potkrepe, znanja i pismenosti na dobrobit cjeline hrvatske književnosti, svih njenih dionika i gradbenih sastavnica. Ove stranice nisu, dakako, zamišljene kao „antologija“ kritike i/ili kritičarâ, nego kao mogućnost žive razmjene ideja, (pr)ocjena, prosudbi, stavova..., s naglaskom na suvremenosti. Pozivam na suradnju poštovanoga pisca Ferića i sve književnoj kritici sklone i vične, osobito mlađe, članove društva kojemu je on trenutno na čelu, među kojima neki već objavljuju u „Stavu“ kao cijenjeni autori, dragi prijatelji i kolege.

Nisam mislio da ću potonje ikada morati napisati, jer se podrazumijeva, ali čini se kako je u svjetlu ovoga intervjua to ipak bilo potrebno.

Podrazumijeva se i to kako će najavljeni novi portal, kad se pojavi – i ovdje i u svakoga tko želi dobro književnosti te tko iskreno zagovara suradnju unutar nečega što se nekoć prirodno nazivalo „književnim životom“ (drugo je pitanje što je od njega danas ostalo)  – biti pozdravljen dobrodošlicom i s lijepim željama.

Neka je svima zdravo, radosno, opušteno koliko i plodno stvaralačko ljeto.

Boris Domagoj Biletić, gl. urednik

Podijelite članak