Video: KOKOSOVI ORASI Robija Selana / predstavljanje romana

28. listopada 2022. | Tekuća kritika, Video
Slika

ROBI SELAN: KOKOSOVI ORASI, Istarski ogranak DHK, Pula, 2021., 295 str.

Zahvaljujući Gradskoj knjižnici Labin, možete pogledati snimljeni (video) zapis predstavljanja romana Robija Selana "Kokosovi orasi"...

https://www.youtube.com/watch?v=wEd4JD1xHhE

Uz autora, u predstavljanju sudjelovali: dr. sc. Boris Domagoj Biletić, urednik i mr. sc. Vanesa Begić, književna kritičarka. Gradska knjižnica Labin, 27. listopada 2022.(Gradska knjižnica Labin © IO DHK)

_____
 
Roman je predstavljen i u Puli, tijekom 20. Pulskih dana eseja.
 
Organizatori tribine: Istarski ogranak DHK Pula i časpis "Nova Istra".
Riječ je o knjizi labinskoga pisca i novinara Robija Selana. Na poleđini korica, iz recenzije, čitamo i izdvajamo:
 
"Roman 'Kokosovi orasi' Robija Selana potvrđuje kao samosvjesna i kultivirana autora koji vješto vlada nekolikim pripovjednim planovima, istodobnim tokovima radnje i prostorno-vremenskim pomacima. Nije uvjerljivo dočaran samo glavni đakonov lik i nekoliko uza nj razmjerno nosivih aktanata, nego su živo i dinamično uključeni brojni epizodisti, što sve ovoj prozi – uvjerljivih, životnih i zanimljivih književnih i žargonsko-dijalektalnih dijaloga te deskripcije s mjerom – uz bogat rječnik i primjer(e)no vladanje jezičnom materijom, omogućuje odgovarajuću i prikladnu recepcijsku pozornost, čemu se valja nadati, dakle mjesto u suvremenoj hrvatskoj proznoj produkciji, a poglavito onoj istarskoga odvjetka nacionalne književnosti. Riječ je o gotovo filmičnome proznom tekstu na rubu stvarnosnoga i krimića, kombinaciji fikcije i fakcije, koliko u predmetno-tematskim elementima toliko i u poigravanju realnim/'realnim' i iskonstruiranim, izmaštanim toposima najužega zavičaja, ali tako da u njima prepoznajemo/'prepoznajemo' postojeće ambijente, urbane i ruralne, poglavito one istočne istarske obale i zaobalja. Autorov je Plomin s 'novom' Flanonom uvjerljivo prizorište gdje se vjera, ljubav, samospoznaja, iskrenost, idealizam, sumnja i ljepota prepleću s beščašćem, mržnjom, površnošću, laži, licemjerjem, koristoljubljem i ružnoćom kako ugrožene egzistencije tako i srozane čovjekove esencije. Pisac sve to čini nepreuzetno, s lakoćom, bez dociranja i moraliziranja. Ovo djelo valja pozorno pročitati i proporučiti ga za čitanje.".
Unatoč nebrojenim zaprekama, na koncu su spašeni i ljubav, i vjera i nada.
 
Roman je objavljen je u Knjižnici "Nova Istra" Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, u Nizu Proza, kao 107. izdanje ovoga nakladnika; Pula, studeni 2021., 293 str.
 
Tribina je snimljena u Puli, u Klubu hrvatskih književnika "Dr. sc. Ljubica Ivezić", tijekom 20. Pulskih dana eseja, 22. listopada 2022.
 
Sudjeluju: Robi Selan, prof. dr. sc. Jelena Lužina i mr. sc. Vanesa Begić.
 
Snimak: "Artimi" video produkcija Pula.
 
Podijelite članak